Jullie eetvragen beantwoord

Op social media hadden jullie de kans om je eetvragen te stellen aan onze coach. In dit artikel beantwoorden we deze vragen.

7

Vraag 1: Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?

Een handig ezelsbruggetje is VERzadigde vetten zijn VERkeerd. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in je bloed en zijn niet goed voor je. Ze kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Verzadigde vetten vind je in producten van dieren die op het land leven, zoals bijvoorbeeld vlees, kaas en roomboter, maar je vindt ze ook in lekkere snacks zoals koeken, gebak en chips.

Onverzadigde vetten hebben we daartegenover juist nodig en werken precies het tegenovergestelde. Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in je bloed naar beneden gaat. Hiermee verklein je dan ook juist de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetzuren maken wij zelf niet aan en dus moeten we die, voor een goede gezondheid, via onze voeding binnenkrijgen. Vette vis bevat bijvoorbeeld veel onverzadigde vetten.

Vraag 2: Ik wil graag gezonder eten. Hoe doe ik dat?

De wens om gezonder te eten is begrijpelijk en dat is op papier eigenlijk niet zo heel moeilijk. Om het goed aan te kunnen pakken heb je een plan nodig. Maak bijvoorbeeld een standaard boodschappenlijstje, ga niet winkelen met honger en kook vooruit zodat je kunt eten wat klaarstaat. Niet dat waar je zin in hebt en wat minder gezond is.

Dat kun jij zelf, maar als coach help ik je daar heel graag bij. Wij maken samen een plan en zorgen ervoor dat je dit uit gaat werken en volhouden. Lukt het even niet? Ook niet erg. Dan ben ik er om je weer op te peppen en jij vol goede moed weer door gaat.

Dat gezegd hebbende, zijn er een paar dingen waar je sowieso al op kunt letten:

Zoek gezonde snacks die je kunt eten in plaats van de zoete of zoute producten die je nu eet, want suiker en zout willen we zo veel mogelijk buiten de deur houden. Dat weet je misschien al wel, maar kijk ook op de verpakkingen in de winkel. Voor een verpakking waarop staat ‘50% minder zout’ is waarschijnlijk een alternatief met nóg minder zout.

Fruit kun je wél als gezond maar zoet tussendoortje zien, omdat hier ook vezels, vitaminen en mineralen in zitten. Lekker en gezond, dus! Eet elke dag twee stuks fruit en 250 gram groente. Wissel hierin ook lekker af, zo maak je het leuker voor jezelf en op die manier is het makkelijker vol te houden.

Waar ook veel suiker in zit, is fris- en vruchtendrank. Probeer dat dan ook zo min mogelijk te nemen. Twee liter water per dag drinken is het allerbest. En vind je dat maar saai? Breng dan wat smaak aan door fruit en/of groente aan het water toe te voegen en dat even in te laten trekken.

Vraag 3: Waarom heb ik eetbuien?

Eetbuien zijn een lastig probleem, omdat het kan voelen alsof je echt niets te zeggen hebt over je eetbui als hij zich aandringt. Toch kun je het, met veel inspanning, de baas worden. Eetbuien hebben vaak te maken met een negatief zelfbeeld en negatieve emoties. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken waar bij jou de drang naar eten vandaan komt als je een eetbui hebt. Moet je echt eten en heb je honger, of is er iets anders aan de hand? Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vroeger altijd getroost werd met een snoepje als je pijn had. Dan ben je eten nu als een ‘verzachtende factor’ voor verdrietige en pijnlijke situaties gaan zien. Voel je je niet goed? Dan wil je eten. Weten waar je eetbui vandaan komt, helpt je bij het vinden van een oplossing. Je weet dan waar je mee aan de slag mag om ze in het vervolg voor te zijn.

Vraag 4: Wat doe ik met mijn eetbuien?

Allereerst: wees niet boos op jezelf. Als je boos wordt op jezelf gaat er energie verloren die je ook in goede dingen kunt stoppen en dat willen we niet! Je bent goed zoals je bent en je komt er wel. Met een eetbui is niet je hele afvalvoornemen van tafel, het komt echt goed. Wel heb ik een paar tips:

Waar komt het vandaan?

Zoals ik net al zei, is het belangrijk om te kijken waar je eetbui vandaan komt. Als je dat weet kun je aan het onderliggende probleem werken en de triggers gaan herkennen.

In de winkel

Koop geen grote hoeveelheden ongezond eten. Als je minder of niets in huis hebt, kun je er niet naar grijpen als je een eetbui krijgt. En komt de eetbui toch om de hoek kijken? Dan moet je naar de winkel. De weg er naar toe geeft je mooi de tijd om te beslissen of je écht honger hebt of dat er iets anders aan de hand is. 

Ga niet compenseren

Heb je een eetbui gehad? Compenseer dat dan vervolgens niet door weinig te eten. Je lichaam heeft door de dag heen voedingsstoffen nodig en daar zal het dus ook om vragen als dat nodig is. Grote kans dat er dan weer een eetbui in het verschiet ligt, terwijl je dat kunt voorkomen met gezond eten door de dag heen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten op Instagram of Facebook, dan gaan we hem beantwoorden!

Wil je hulp bij het afvallen?

Wij helpen je graag! Neem hier contact met ons op.

Deel dit artikel: